No Image

Книжкова виставка “Український Сократ: гуманіст та громадянин світу Григорій Сковорода” (до 300-річчя від дня народження)

25.11.2022 0

Сьогодні презентуємо нову книжкову виставку, яка відкрита в науковій бібліотеці Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького. Виставка присвячена 300-річному ювілею найбільш видатної особистості культури України XVIII століття – Григорію Сковороді.

No Image

Книжкова виставка “Академік Дмитро Багалій: літописець Слобожанського краю та Південної України”

09.11.2022 0

Зараз презентуємо нову книжкову виставку – до 165-річчя від дня народження Дмитра Багалія. Дмитро Багалій та Дмитро Яворницький – відігравали роль не тільки провідних істориків, а й культурних лідерів українського руху, відповідно в Харкові та Катеринославі.

No Image

Книжкова виставка “Яків Новицький: дослідник та збирач культурних скарбів Запорожжя” (до 175-річчя від дня народження)

02.11.2022 0

Чергова книжкова виставка відкрита в науковій бібліотеці Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького. Вона присвячена 175-річчю від дня народження Якова Новицького.

No Image

“Подвижниця дніпровського музейництва”: книжкова виставка пам’яті Валентини Бекетової

19.10.2022 0

Минуло рівно 5 років з того дня, як трагічно пішла з життя заслужений працівник культури України, кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького, відомий науковець та чудова людина Валентина Михайлівна Бекетова. Ця звістка тоді приголомшила весь колектив музею та культурну спільноту України. Навіть сьогодні, через роки, так же сильно відчувається біль цієї втрати.

No Image

Книжкова виставка “Пилип Орлик: життя, віддане Вітчизні” (до 350-річчя від дня народження)

05.10.2022 0

Сьогодні презентуємо нову книжкову виставку, яка відкрита в науковій бібліотеці Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького. Виставка присвячена 350-річному ювілею видатної особистості історії України XVIII століття – гетьмана Пилипа Орлика. Виставка присвячується Дню українського козацтва – Дню захисників України 14 жовтня.

No Image

Виставка “Поле бою”

11.09.2022 0

Віталій Старченко, якому 13 квітня виповнилося 75 років, свій ювілей зі зрозумілих причин не святкував, хоча до повномасштабної війни мріяв і про видання нових книг поезії та прози, і про виставку малярства. Публікацію літературних творів довелося перенести на невизначений час, а час теперішній вплинув на концепцію виставки. Біль та боротьба символічно віддзеркалені у парафразі староукраїнської ікони, який покладений в основу афіші.

No Image

Книжкова виставка “Данина пошани Степовому Колумбу” (до 132-ї річниці з дня смерті та 190-річчя з дня народження Олександра Поля)

07.08.2022 0

На виставці репрезентовані основні видання, присвячені дослідженню постаті О.М. Поля, починаючи з кінця XIX ст. й до сьогодення. Передусім, це праця І.Ф. Вертоградова «Памяти А.Н. Поля. (По поводу 20-ти летия со дня его смерти)», видана вперше 1910 року та перевидана репринтним виданням із доповненнями 1997 року (упорядник В.І. Лазебник). Одним із перших історіографів О.М. Поля був і сам Д.І. Яворницький, який присвятив йому та його колекції статтю «Музей А.Н. Поля», опубліковану в журналі «Исторический вестник» (1890, т. XLII).

No Image

Книжкова виставка “Державність – тисячолітня незламність віри та духу”

27.07.2022 0

День державності України – 28 липня – припадає на День хрещення Київської Русі. Це день, який ввійшов і в історичні аннали, і в православний канон свят. Тепер цей день отримав нове семантичне та символічне значення.

No Image

“200 скульптур з дроту”

14.07.2022 0

12 липня у стінах музею «Літературне Придніпров’я» відбулося відкриття виставки малої пластики дніпровського митця Олега Бублика «200 скульптур з дроту».