No Image

До історії створення керамічної колекції ДНІМ

Колекція національного історичного музей ім. Д.І. Яворницького формувалась впродовж декількох століть. І потрапляли музейні предмети до нашої колекції з рук видатних людей. Навіть, якщо говорити про окремі колекції музейного зібрання, зокрема, керамічну, то доводиться згадувати про постаті української історичної науки просто таки велетенські.

No Image

Лист творчої молоді Дніпропетровська, 1968 рік

Звертаємо вашу увагу комуністів, керівників та громадських діячів нашої суверенної держави – Української РСР, однієї з держав-засновниць ООН – на той погромницький шабаш, що ось уже кілька місяців триває на Дніпропетровщині, на дике й безглузде переслідування чесних і відданих справі побудови комунізму українських громадян. Ця кампанія є настільки безпардонною і безпринципною, що перед нею бліднуть найдикіші витівки відомих усьому світові китайських хунвейбінів.

No Image

“І нарекли його Тарасій”: Тарас Шевченко. Тарас Труба. Дмитро Яворницький (до дня народження Т.Г. Шевченка)

У 100-літні роковини з дня народження Т.Г. Шевченка в Катеринославі в родині інженера-технолога Івана Михайловича Труби та його дружини Віри Петрівни за щасливим збігом обставин сталася радісна подія – 9 березня (26 лютого за ст. стилем) 1914 року у них народився молодший син, якого при хрещені назвали Тарасом, вшановуючи пам’ять Великого Кобзаря.

No Image

Пам’яті М.С. Погрібняка: З сімейного альбому та спогадів родини Рубаників

5 грудня 2020 року виповнюється 135 років з дня народження одного з яскравих представників української художньої культури ХХ століття, художника, графіка, педагога, дитячого письменника, майстра книжкової графіки, учня Ф.С. Красицького та О.Г. Сластіона, вихованця Миргородської художньо-промислової школи ім. М.В. Гоголя, сучасника і сподвижника Д.І. Яворницького Миколи Степановича Погрібняка (5.12.1885, с. Козацьке Звенигородського повіту на Київщині, нині Черкаської обл. – 30.05.1965, м. Дніпропетровськ, нині Дніпро).

До історії створення “Словника української мови” Д.І. Яворницького

У цьому році виповнюється сота річниця з моменту видання першого і, на жаль, єдиного тому «Словника української мови», автором якого був Дмитро Іванович Яворницький. Він сам опікувався збиранням лексичного матеріалу для публікації у «Словнику…», долучав до цього не тільки своїх друзів, а й широкий загал, сам виступав редактором і самостійно займався безпосередньо друкованим виданням.

No Image

І.І. Ловягін – мер-“довгожитель”

Восени цього року на нас вкотре чекають виборчі перегони — перевибори міських та обласних рад та очільників міста та області. На горизонті й чергові вибори міського голови. Посада міського голови в нашому місті існує з 1787 р. Перед «мерськими» виборами доречно згадати персону, яка займала посаду міського голови рекордний термін. Хто ж він, цей «мер»-довгожитель?

No Image

Фащенко В.В. – лауреат премії ім.Т.Г. Шевченка за літературно-критичні праці «У глибинах людського буття», «Характери і ситуації»

Фащенко Василь Васильович (н. 5.01.1929, с. Катьошине Томаківського району Дніпропетровської області – 24.06. 1999, м.Одеса). Лауреат Державної премії УРСР ім. Т.Шевченка (1985) за літературно-критичні праці «У глибинах людського буття», «Характери і ситуації».