29 січня – День пам’яті Герої Крут

28.01.2024 Dmytro Muradov 0

Це один із епізодів першої російсько-української гібридної війни, яку Росія розпочала проти УНР. Раднарком Росії використав відхилення ультиматуму 5 грудня 1917 року як привід до війни.

Лавренко В.С. “Світ “своїх” та “чужих” в російському суспільстві в роки Першої світової війни: монографія”

10.10.2023 Dmytro Muradov 0

Монографія присвячена вивченню образів військових супротивників, союзників та дослідженню сприйняття себе російським суспільством у вирі Першої світової війни. Авторка визначає, у який спосіб світ уявлень вплинув на реальних хід бойових дій на Східному фронті у 1914–1917 рр. і врешті призвів до розпаду цього фронту.

No Image

Європейський слід в історії Південно–Східної України: Костянтинівка Бельгійська

Все почалось у 1895 році, коли в Брюсселі (Бельгія) на rue deFericho, 9, було створене акціонерне товариство Verreries et Usines chimigues du Donets a Santourinovka – Донецьке товариство скляних і хімічних заводів в Сантуринівці з основним капіталом у 5,5 млн франків. Правління випустило 22000 акцій по 250 франків і купило у власника села Сантуринівка грека Номікосова 210 десятин землі за 6756, 75 рублів золотом. Протягом 1896-1900 рр. бельгійці побудували тут скляний, пляшковий, хімічний, дзеркальний і керамічний заводи, що працювали протягом всього ХХ сторіччя.

No Image

Центральна Рада і спроба сформувати власне військо

Центральна Рада у Києві під час Української революції не зайнялася вчасно формуванням війська, “все мріючи, – як пише історик та очевидець подій Дмитро Дорошенко, – про якусь особливу демократичну армію — “народню міліцію””.

No Image

Спогади Авраменка і Кобця, як джерело вивчення війни і революції

Мемуари або спогади – це специфічний вид джерел, адже на відміну від щоденників, це майже завжди рефлексія автора на певні події і здебільшого через багато років. Проте при критичному аналізі і залученні інших видів джерел спогади стають цінним доповненням будь якого історичного дослідження. Через стилістичні особливості цього виду джерел – літературна мова, опис повсякденності та цікавих моментів, постійна апеляція і взаємодія з читачем тощо – мемуари можна також порекомендувати людям, які зацікавлені певним періодом історії, але не хочуть читати історичну наукову літературу.

No Image

Цікаві історії: австрійські футболісти у стінах музею

В 1928 році австрійці зіграли 2:2 проти збірної міста, і поступилися збірній металістів 3:0. Тоді 14 футболістів і відвідали стіни нашого музею, залишиви відгук в книзі “почесних відвідувачів”. Чи грали вони у футбол з Яворницьким- невідомо, але музей їм сподобався.

No Image

Цікаві історії: таємниці будівлі історичного музею

 «Старий», так званий «жовтий» корпус Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького, настільки звичний городянам, що, здається завжди стояв на Соборній площі. Насправді, цій будівлі трохи більше ста років, і вона приховує не один архітектурний секрет. Про деякі з них сьогодні розповідає кандидат історичних наук, завідувач відділу ДНІМ Максим Кавун.

No Image

Цікаві історії: Про виведення з території України “донців” і “кирасирців”

В доповідній записці від 22 вересня 1917 р. до Центральної ради кадрового інструктора УЦР на Катеринославщині і Херсонщині К.М. Речмидило було зазначено постанову загальних зборів службовців, робітників станції депо і селища П’ятихатки про виведення з території України військ «донців» і «кірасирців», які вороже ставляться до українського руху, та оголошено збір пожертвувань на забезпечення дітей-сиріт безвинно загиблих богданців і на увічнення їх пам’яті.